Vals kapingsalarm op Schiphol, vermoedelijk door fout piloot

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

7 november 2019 

Het vals alarm over een vermeende kapingssituatie dat woensdagavond werd afgegeven op luchthaven Schiphol is vermoedelijk veroorzaakt doordat een gezagvoerder de kapingscode per ongeluk activeerde terwijl hij een piloot in opleiding alle codes liet zien. De precieze oorzaak is nog steeds onduidelijk, maar mogelijk is bij het geven van de instructies een transponder per ongeluk geactiveerd.

Woensdagavond omstreeks 18:45 kwam er vanuit een vliegtuig van Air Europa dat naar Madrid zou vertrekken de melding dat er sprake zou zijn van een kaping. Hierop werden alle protocollen die voor een dergelijke situatie gelden in werking gesteld. Wagens van de DSI rukten uit, evenals meerdere ambulances en arrestatieteams. De D-pier van Schiphol werd ontruimd. Tientallen vluchten vanaf Schiphol liepen vertraging op. Vanwege de melding werd ook een plenaire vergadering van de Tweede Kamer afgebroken. Omstreeks 20:45 werd bekend dat het ging om loos alarm en er niets aan de hand was.

Air Europa heeft excuses aangeboden voor de vergissing. De schade zal niet op het bedrijf worden verhaald, heeft een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer inmiddels laten weten.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?