Naar inhoud springen

Vakbondsfront De Lijn start 4-daagse staking

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

30 juni 2017 

Het personeel van De Lijn legt het werk neer voor vier dagen
Gemeenschappelijk vakbondsfront De Lijn start 4-daagse staking

Forse hinder gedurende het eerste weekend van de zomer op bus- en tramnet in Vlaanderen. Het gemeenschappelijk vakbondsfront, bestaande uit ACLVB, ACOD en ACV houdt een algemene staking. Personeelsleden van De Lijn worden opgeroepen minstens één van de vier dagen te staken, maar het volledige weekend inclusief maandag kan ook. Op de eerste stakingsdag vrijdag was er al forse hinder op het net. Busbestuurders in dienst van De Lijn volgden de oproep tot staken zo goed als allemaal op. Op de stadsnetten van Oostende, Brugge, Antwerpen, Gent rijdt praktisch geen bus. In Roeselare en Kortrijk rijdt zelfs geen enkele bus. Er rijden ook weinig kusttrams. Bij de pachters is de stakingsbereidheid iets minder groot.

Het personeel staakt omdat ze willen dat het beloofde interprofessioneel akkoord zou worden uitgevoerd. Dat houdt in dat er een loonopslag van 1,1% komt. Sinds 2011 heeft het personeel geen loonopslag meer gehad. Er wordt ook gehekeld dat de directie het personeel geen werkzekerheid en toekomstperspectief kan garanderen en dat ze zwaardere inspanningen verwachten van de medewerkers. Verder dienen de besparingen binnen de openbaar vervoerssector te worden stopgezet.

Update 1 juli 2017 

Het busverkeer is nog zwaar verstoord ten gevolge van de staking. De Kusttrams reden zaterdagochtend niet uit, rond 14u in de namiddag reden 4 op de 10 trams uit. Op het traject nabij Mariakerke/Ravelingen waaide het zand van het strand op de rails waardoor de kusttrams niet meer door konden rijden, er werd de rest van de avond een beperkt aantal pendelbussen ingelegd.

Update 7 juli 2017 

Vanaf 2018 krijgt het personeel 1% opslag op het loon. Dat hebben de vakbonden samen met de directie afgesproken. Er werd aanvankelijk 1,1% gevraagd, maar beide partijen vormden een compromis. De Lijn voorziet ook werkzekerheid tot eind 2018.

Bronnen[bewerken]