Naar inhoud springen

Vakbonden voeren actie tegen privatisering Belfius Bank

Uit Wikinieuws
Een plaatselijk Belfius-kantoor

24 januari 2017 

De Belgische staatsbank Belfius dreigt geprivatiseerd te worden. Vakbonden en andere middenveldorganisaties reageren kritisch en lanceren een heuse campagne voor het behoud van de staatsbank.

Belfius werd in 2012 opgericht nadat Dexia in de problemen kwam. De bank werd daarop genationaliseerd. Nu wil de federale regering van de bank af. Ook de directie van Belfius is voorstander van een privatisering. Hierdoor is het mogelijk om naar de beurs te trekken.

Dat is echter niet naar de zin van de vakbonden en andere middenveldorganisaties. Zij lanceren de actie 'Belfius is van ons'. De actievoerders maken zich zorgen dat de privatisering de lokale verankering, met name buurtkantoren, drastisch zou doen afnemen. Ook voor de werkgelegenheid wordt gevreesd.

Postbedrijf Bpost, waar de overheid een meerderheidsbelang in heeft, trok enkele jaren geleden ook al naar de Euronext in Brussel. Het bedrijf heeft sindsdien enkele overnamepogingen gedaan met het Nederlandse PostNL, maar die hielden het been stijf en weigerden keer op keer het bod.

Bronnen[bewerken]