Vader "spookgezin" Ruinerwold was zelfverklaard evangelist

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

21 oktober 2019 

Buitenhuizerweg met boerderij

De 67-jarige Gerrit Jan van D., de vader van het afgelopen week ontdekte "spookgezin" in een boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold, had een eigen evangelie ontwikkeld met zowel christelijke als boeddhistische elementen. In tegenstelling tot wat aanvankelijk werd gedacht, leefden hij en zijn kinderen niet volkomen geïsoleerd van de buitenwereld. Van D. was anoniem actief op sociale media. Ook werkte hij aan een eigen online encyclopedie, de "Eagle Rock Wiki". Enkele van zijn kinderen hebben naar verluidt vroeger op een school in Meppel gezeten, waar D. naar eigen zeggen als vrijwilliger actief was.

De zaak kwam vorige week zondag aan het rollen toen de oudste zoon van D., de 25-jarige Jan, tegen 22:00 in verwarde toestand een café in Ruinerwold bezocht. Na een uitvoerige ondervraging constateerden agenten dat er veel meer aan de hand was. Op maandagochtend meldde Jan zich op het politiebureau in Meppel, waarna er een inval in de boerderij werd gedaan. In eerste instantie werd er niets gevonden, totdat bij een tweede inval het "spookgezin" werd aangetroffen in een geheime ruimte achter een kast in de woonkamer. Er werden nog vijf jongvolwassenen aangetroffen, die allen zeiden kinderen van Van D. te zijn. Ze bleken geen van allen te zijn geregistreerd bij de gemeente en daardoor waren ze ook niet bekend bij hulpverleningsinstanties. Het hele gezin leefde in vrijwel volledige afzondering.

Over D. is inmiddels ook bekend dat hij vermoedelijk banden heeft met de Moonsekte, een internationale nieuwe religieuze beweging. Een aantal jaar geleden zou hij al het contact met zijn overige familie hebben verbroken. In 2009 zou hij zijn geëmigreerd, terwijl hij toen in werkelijkheid onderdook.

De rechter-commissaris heeft vandaag beslist dat D. voorlopig in voorarrest blijft, op verdenking van vrijheidsberoving, witwassen en mishandeling. Vanwege zijn slechte gezondheidstoestand verblijft hij in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Hij mag geen contact hebben met zijn kinderen. Ook Joseph B., de 58-jarige huurder van de boerderij, zit sinds vorige week vast op grond van dezelfde verdenkingen.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?