Naar inhoud springen

VVD-er Henry Keizer treedt tijdelijk terug als partijvoorzitter

Uit Wikinieuws

2 mei 2017 

VVD-er Henry Keizer, die sinds 2014 voorzitter is van de VVD, heeft vanavond bekendgemaakt zich tijdelijk terug te trekken als partijvoorzitter.

Keizer ligt sinds vorige week publiekelijk fel onder vuur vanwege zijn omstreden dubbelrol bij een transactie eind 2012. Hij zat destijds in het bestuur van beheermaatschappij De Facultatieve BV en kocht de aandelen in deze beheermaatschappij zelf op tegen een bedrag van 12,5 miljoen euro, terwijl de werkelijke waarde van De Facultatieve BV op dat moment naar verluidt veel hoger zou zijn geweest. Keizer was tegelijkertijd adviseur van de crematoriumvereniging die op dat moment nog de aandeelhouder was van De Facultatieve, de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie. Volgens de eigen boekhouding was De Facultatieve op dat moment echter 31 miljoen euro waard, een veel hoger bedrag dus dan waarvoor Keizer het opkocht. De verkopende vereniging zou hierdoor dus zwaar zijn benadeeld.

Onderzoeksjournalisten van Follow the Money hebben een dossier over de zaak gepubliceerd. Keizer verklaarde eerder volkomen integer te hebben gehandeld en vroeg zelf om een integriteitsonderzoek. De Commissie Integriteit van de VVD heeft vandaag bekendgemaakt de zaak inderdaad nader te gaan onderzoeken, waarop Keizer verklaarde zich tijdelijk terug te trekken als partijvoorzitter.

Bronnen

[bewerken]

Gerelateerd

[bewerken]