Naar inhoud springen

VS voeren luchtaanvallen uit in Oost-Syrië

Uit Wikinieuws
Deir ez-Zor, het gebied waar de Amerikaanse aanval plaatsvond

27 februari 2021 
De Verenigde Staten hebben in de nacht van woensdag op donderdag, omstreeks 1:00 plaatselijke tijd, een reeks luchtaanvallen uitgevoerd op Abu Kamal, een stad in het uiterste oosten van Syrië nabij de grens met Irak. De aanvallen waren met name gericht op doelwitten van twee door Iran gesteunde milities, Kata’ib Hezbollah en Kata’ib Sayyid al-Shuhada. Volgens het Pentagon werden er in totaal zeven doelen geraakt. Ook werden er drie vrachtwagens die munitie vervoerden vernietigd.

Al Jazeera meldde dat er als gevolg van de aanval minstens 17 doden zijn gevallen, allemaal pro-Iraanse strijden. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten heeft het dodental bijgesteld naar 22. Inmiddels zijn er ook satellietbeelden vrijgegeven waarop de schade als gevolg van de aanval is te zien.

De Amerikaanse aanval is een vergelding voor een raketaanval die twee weken geleden werd uitgevoerd op een Amerikaanse basis in Erbil, waarbij een dode en meerdere gewonden (onder wie ook een Nederlandse militair) vielen. De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zegt ervan overtuigd te zijn dat de controlepost die doelwit was van de huidige Amerikaanse aanval, gebruikt werd door dezelfde groeperingen die achter de aanslag in Erbil zitten. De aanslag in Erbil is echter opgeëist door een andere militie, Saraya Awliya al-Dam, maar die zou dit naar verluidt alleen doen om de aandacht van grote en bekendere groeperingen af te leiden. Kata’ib Hezbollah ontkent zelf betrokken te zijn bij de aanslag in Erbil.

Het is de eerste Amerikaanse militaire actie onder het presidentschap van Joe Biden, die vorige maand aantrad. "President Biden zal optreden om Amerika te beschermen. Tegelijkertijd hebben we op een weloverwogen manier gehandeld die erop gericht is de algehele situatie in zowel Oost-Syrië als Irak te de-escaleren", aldus John Kirby, woordvoerder namens het Pentagon.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: