Naar inhoud springen

VS komt met nieuwe sancties tegen Rusland vanwege vergiftiging Skripals

Uit Wikinieuws

8 augustus 2018 

De Verenigde Staten leggen Rusland nieuwe sancties op vanwege de vergiftiging van de Russische dubbelspion Sergej Skripal en diens dochter in maart dit jaar in het Britse Salisbury. De VS acht bewezen dat Rusland achter deze aanval zit en dat het zenuwgas novitsjok (en) is gebruikt. Door chemische of biologische wapens te gebruiken heeft Rusland het internationale recht geschonden, aldus Heather Nauert (en), woordvoerder namens het United States Department of State. De Britse regering heeft goedkeurend gereageerd op de sancties.

De sancties moeten omstreeks 22 augustus in werking treden. Voor een deel vallen ze enkel samen met sancties die nu al gelden, zoals een verbod op wapenhandel. Nieuw is vooral een verbod op de export van bepaalde elektronica naar Rusland.

Het is mogelijk dat er over drie maanden zwaardere sancties komen tegen Rusland. De VS dreigt hiermee indien Rusland geen medewerking verleent aan VN-inspecties, of als Rusland niet uitdrukkelijk toezegt zich in het vervolg te zullen onthouden van het gebruik van chemische wapens.

Bronnen[bewerken]