Naar inhoud springen

VS keuren coronavaccin Janssen Pharmaceutica goed

Uit Wikinieuws

28 februari 2021 

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft nu ook het COVID-19-vaccin van Janssen Pharmaceutica goedgekeurd voor gebruik bij personen vanaf 18 jaar. Het is het derde goedgekeurde covidvaccin in de VS, na Pfizer/BioNTech en Moderna. De bedoeling is dat de komende weken miljoenen Amerikanen met het Janssen-vaccin worden ingeënt. Janssen heeft toegezegd voor eind juni 100 miljoen doses van het vaccin aan de VS te zullen leveren.

In tegenstelling tot eerdere covidvaccins, waarbij twee prikken nodig zijn, hoeft er met het vaccin van Janssen maar één geprikt. Een ander voordeel van het Janssen-vaccin is dat het niet al te sterk gekoeld hoeft te worden, waardoor het gemakkelijk is te vervoeren. Het vaccin is in een studie in de VS bij 72% van de proefpersonen effectief gebleken (bij een wereldwijde studie was dit percentage iets lager, 66%).

President Biden heeft ondanks het goede nieuws gewaarschuwd voor al te veel optimisme, aangezien het gevaar van nieuwe covidvarianten nog altijd op de loer ligt. Biden maande de Amerikaanse bevolking nogmaals om veelvuldig de handen te blijven wassen, mondkapjes te dragen en onderling voldoende afstand te houden.

Het Janssen-vaccin is nog niet goedgekeurd voor de Europese markt. Een aanvraag tot goedkeuring ligt bij het Europees Geneesmiddelenbureau.

Bronnen[bewerken]