Naar inhoud springen

VS: voor het eerst sinds jaren weer executie met elektrische stoel

Uit Wikinieuws

2 november 2018 

Kaart uit 2007 die de geografische spreiding van het gebruik van de elektrische stoel in de VS laat zien. Blauw betekent dat de stoel in de betreffende staat niet bestaat als executiemethode.

Gisteren is in de Verenigde Staten voor het eerst in bijna zes jaar weer een doodvonnis door middel van de elektrische stoel voltrokken. Dit gebeurde in de RMSI (en)-gevangenis in Nashville (Tennessee). De geëxecuteerde, de 63-jarige Edmund Zagorski (en) uit Michigan, was in 1984 al ter dood veroordeeld vanwege een dubbele moord, maar zijn executie werd steeds weer uitgesteld. Het gerechtshof verwierp op de valreep zijn verzoek om gratie.

Hij koos zelf voor de elektrische stoel, omdat hij zeker wilde zijn van een pijnloze dood. Executies door middel van een dodelijke injectie zijn namelijk met name de laatste jaren geregeld misgegaan. Zagorski's laatste woorden zouden Let's rock zijn geweest.

In Tennessee zelf dateerde de vorige executie door middel van de elektrische stoel uit 2007, dus elf jaar geleden. Tevens zijn dit in de betreffende staat de enige twee executies door middel van de elektrische stoel die zijn verricht in bijna zestig jaar.

Bronnen[bewerken]