Naar inhoud springen

VRT zet samenwerking met Bart De Pauw stop

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

10 november 2017 

Bart De Pauw in 2008

VRT zet samenwerking met Bart De Pauw stop

De VRT heeft de samenwerking met televisiemaker Bart De Pauw na 30 jaar stopgezet. Het spelprogramma Twee tot de zesde macht, waarvan De Pauw presentator is, wordt opgeschort. Aanleiding zijn enkele geuite klachten over 'grensoverschrijdend gedrag'.

Werknemers waar De Pauw de leiding over had hebben het over "seksueel getinte sms'en en stalking" die ook doorging nadat de vrouwen een duidelijk signaal gaven dat ze die berichten niet meer wilden zien. Sommige vrouwen beweren dat de De Pauw hun thuis is komen opzoeken. De klachten werden ingediend bij de preventieadviseur van de VRT.

VRT-medewerker Bob Vermeir zegt dat er onvoldoende vertrouwen is nog verder te werken met Bart De Pauw: "VRT tolereert geen enkele vorm van grensoverschrijdend gedrag, op geen enkele niveau in de organisatie en ook niet in externe producties die gelinkt zijn aan de VRT." VRT baas Paul Lembrechts: "De medewerkers van de VRT en van de productiehuizen waarmee de VRT samenwerkt, moeten in een veilige omgeving kunnen werken en niet in een bepaalde vorm van angst". Nog volgens Lembrechts minimaliseerde Bart De Pauw de feiten, en dat heeft uiteindelijk geleidt tot het stopzetten van de samenwerking.

Lembrechts beweert bovendien dat de de televisiemaker bij de sms'en anonieme simkaarten gebruikte om onopgemerkt te blijven. Op die uitspraak reageert De Pauw verbolgen en hij zegt niet te snappen hoe Lembrechts tot die constatering is gekomen. In Terzake op vrijdag kreeg hij wederwoord van Lembrechts, die zei dat De Pauw "beter een knieval zou maken en zich excuseren tegenover zijn slachtoffers in plaats van ontkenningsgedrag te vertonen."

Mediastorm

De vrouwelijke werknemers van Koeken Troef!, het productiehuis van Bart De Pauw, nemen het op voor hun baas: "De manier waarop de anonieme getuigenissen wordt uitgespeeld door de media naar de gebeurtenissen rond Harvey Weinstein (en de daaropvolgende MeToo-discussie) klopt niet. Als Bart kop van jut moet zijn om te zorgen dat grensoverschrijdend gedrag de wereld uit geholpen moet worden, so be it, maar laten we alsjeblieft geen Weinsteins maken van hen die het niet zijn.", aldus productiemedewerkster Vicky De Rooster.

De Pauw heeft nog voor de de mediastorm op gang kwam, een videoboodschap op YouTube gepubliceerd. Daarin zegt hij: "De VRT heeft me laten weten dat het niet gaat om fysieke aanrandingen, maar vooral om sms-verkeer met flirterige toon en er is ook gewag gemaakt van stalking. Ik weet niet waar het over gaat, ik kan zelfs niet checken of de beschuldigingen waar of onwaar zijn en heb ook niet de kans gekregen om mij te verdedigen. De controverse op zich is voldoende om mij aan de deur te zetten." In de video erkent hij wel zich soms "flirterig en onstuimig" te gedragen, maar hij benadrukt dat het nooit zijn bedoeling is geweest iemand te kwetsen: "als dat toch het geval zou zijn, wil ik me ongelofelijk hard excuseren, want dat is nooit de bedoeling".

In een gesprek op VTM Nieuws gaf De Pauw nadere uitleg over de sms'jes: "Wie van ons heeft nog nooit een onnozele flirterige sms gestuurd? Iedereen toch? Natuurlijk heb ik dat gedaan. Wij werken op een set, wij gaan los met elkaar om. We maken veel mopjes, we maken schunnige moppen en ik zal wel eens een huis voorbij hebben gereden, maar wat Lembrechts beweert zijn zware beschuldigingen"

Vooruitzicht

Over hoe het nu verder moet, is De Pauw somber: "ze hebben me van de ene dag op de andere als een zak vuilnis op straat gezet". Hij bekijkt momenteel met zijn advocaat welke stappen hij mogelijks gaat ondernemen.

Bart De Pauw is een vertrouwd gezicht op de Belgische televisie. Hij is immens populair bij televisiekijkend Vlaanderen en was onder meer maker van, en acteur in de Biker Boys en Willy's en Marjetten . Op sociale media krijgt hij ook veel steunbetuigingen. Wat er met de fictiereeks It's showtime van Koeken Troef! gebeurt is nog niet duidelijk, die zou normaal in het voorjaar op Eén worden vertoond. Op Play More van Telenet, waar de serie al exclusief te zien is, blijft ze net zoals De Pauw's andere producties gewoon online staan. Telenet zegt geen betrokken partij te zijn in de discussie.

Bronnen[bewerken]