Naar inhoud springen

VN-gezant waarschuwt: hongersnood dreigt voor 14 miljoen Jemenieten

Uit Wikinieuws

25 oktober 2018 
In Jemen dreigt een hongersnood met een omvang die nog nooit eerder is vertoond. Mark Lowcock (en), gezant van de Verenigde Naties, waarschuwt dat 14 miljoen Jemenieten (ongeveer de helft van de totale Jemenitische bevolking) op korte termijn afhankelijk zijn van voedselhulp om te overleven. Eerder werd uitgegaan van 11 miljoen mensen in Jemen die acuut voedselhulp nodig hadden, maar deze eerdere schatting blijkt dus nog te laag.

De hongersnood hangt nauw samen met de burgeroorlog die sinds 2015 in het land woedt tussen enerzijds de Houthi-rebellen (die worden gesteund door Iran) en anderzijds het regeringsleger (dat wordt gesteund door Saoedi-Arabië). De infrastructuur in het land is hierdoor grotendeels verwoest, de landbouw heeft zwaar te lijden en voedselprijzen zijn enorm gestegen. De World Peace Foundation (en) vertelt in een nieuw verschenen rapport hoe de coalitie doelbewust de voedselproductie en -distributie in het land lamlegt, door stelselmatig landbouwgebieden en vissersboten te vernietigen. UNICEF waarschuwde in juli ook dat de Saoedische coalitie doelbewust watersystemen in het land vernietigt. Hulpkonvooien van de VN krijgen geregeld geen toegang tot het land.

De oorlog zelf verloopt uitermate traag en voorlopig is er nog geen uitzicht op een oplossing. Over het precieze verloop van de oorlog wordt al lange tijd weinig naar buiten gebracht. Het officiële dodental staat volgens gegevens van de VN op 10.000, maar dit aantal moet in werkelijkheid al veel hoger liggen.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: