UvA: ca. 1,5 miljoen euro schade door protesten

Uit Wikinieuws

11 mei 2024 

Het Oudemanhuispoort, een van de plekken waar de demonstraties plaatsvinden

De Universiteit van Amsterdam heeft volgens een eerste schatting 1,5 miljoen euro schade geleden door de grootschalige demonstraties van de afgelopen week. De getroffen locaties zijn de universiteitsgebouwen in Roeterseiland waar de protesten afgelopen maandag begonnen, de Oudemanhuispoort en het Binnengasthuis. Daarnaast is er in de stad als gevolg van de protesten nog meer schade aan onder meer gemeentelijke eigendommen, die nog moet worden meegenomen in de schattingen. Het is nog onduidelijk of de UvA de opgelopen schade op de actievoerders zelf gaat verhalen.

De demonstranten waren aanvankelijk alleen studenten en docenten van de universiteit, maar ongeveer vanaf woensdag sloten zich ook andere organisaties en sympathisanten aan. De ME kwam in actie en zette onder meer shovels in om de barricades – die de actievoerders hadden opgezet van o.a. kantoormeubels, ladders en stenen – te doorbreken. Ook deelden agenten van de ME klappen uit aan sommige demonstranten. Er is een onbekend aantal aanhoudingen verricht. Op onder meer de Oudemanhuispoort kon het normale onderwijs niet doorgaan.

Aanleiding voor de demonstraties van afgelopen week is de voortdurende oorlog in de Gazastrook. De demonstraten eisen dat de UvA alle banden verbreekt met Israëlische instellingen die door de demonstranten worden beschouwd als medeplichtig op de door Israël gepleegde misdaden tegen de Palestijnse bevolking. Bemiddelingsgesprekken tussen de demonstranten en het bestuur van de universiteit liepen woensdag uiteindelijk op niets uit.

De demonstraties in Amsterdam tegen de oorlog in Gaza zijn voorlopig nog niet voorbij. Deze zaterdag liepen ca. 10.000 mensen mee in een herdenkingsmars van De Dam naar het Museumplein, ter herdenking van de zogeheten Nakba in 1948 (een gebeurtenis waarbij honderdduizenden Palestijnen van hun grondgebied werden verdreven). Ook voor komende maandag staan er aan de UvA alweer nieuwe protesten in het gepland. De UvA heeft hieraan een aantal strikte voorwaarden gesteld.

De Amsterdamse gemeenteraad kwam deze vrijdag terug van reces voor een spoedberaad naar aanleiding van de protesten.

Bronnen[bewerken]