Naar inhoud springen

Unilever nog maar één hoofdkantoor, in Rotterdam

Uit Wikinieuws

15 maart 2018 

Het Brits-Nederlandse concern met producten in de voeding, schoonmaak en verzorging Unilever heeft in het vervolg nog slechts één hoofdkantoor, en wel in Rotterdam. Tot nu toe had het bedrijf altijd twee hoofdkantoren, waarvan het ene in Rotterdam was gevestigd en het andere in Londen. De raad van bestuur van Unilever heeft gisteravond echter besloten dat Rotterdam de enige hoofdvestigingsplaats van het bedrijf is. Unilever is hiermee juridisch de facto een puur Nederlands bedrijf geworden. Twee divisiehoofdkantoren blijven wel gevestigd in Londen, die van de divisies lichaamsverzorging en zeepproducten. De verwachting is overigens niet dat de nieuwe situatie in de praktijk veel nieuwe banen zal opleveren, mogelijk zelfs helemaal geen.

Het terugbrengen van het aantal hoofdkantoren van twee tot één heeft vooral tot doel om kosten te besparen en zo meer winst te maken. Ook moet de organisatiestructuur van het bedrijf worden vereenvoudigd. Verder moet Unilever hiermee in het vervolg beter beschermd zijn tegen vijandige overnames, zoals er vorig jaar bijna een was gedaan door Kraft Heinz. Deze overname werd op het laatste moment afgeslagen.

Het besluit roept vanuit politieke kringen uiteenlopende reacties op. Minister van Economische Zaken Wiebes had het vanmorgen over "heel goed nieuws". GroenLinks-leider Jesse Klaver, die een fel tegenstander is van de door het kabinet geplande afschaffing van de dividendbelasting, oppert dat het argument dat deze maatregel het Nederlandse vestigingsklimaat zou moeten stimuleren met de vestiging van Unilevers hoofdkantoor in Nederland compleet onderuit is gehaald. "Het kabinet valt door de mand [...] Unilever vestigt zich in Nederland maar het aantal extra banen is 0. Het resultaat: Nederland is 1,4 miljard armer en er zijn geen extra banen. Weg met de afschaffing van de dividendbelasting", aldus Klaver op Twitter. Klaver krijgt hierin bijval van PvdA-leider Lodewijk Asscher. Klaver wil over de kwestie in debat met premier Rutte.

Bronnen

[bewerken]

Gerelateerd

[bewerken]