Naar inhoud springen

Uitvinder Madsen krijgt levenslang wegens marteling en moord

Uit Wikinieuws
Peter Madsen (2010)
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

25 april 2018 

Uitvinder Madsen krijgt levenslang wegens marteling en moord

De Deense uitvinder Peter Madsen is vanmiddag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens het misbruiken, martelen en vermoorden van de Zweedse journaliste Kim Wall vorig jaar augustus in zijn onderzeeër de UC3 Nautilus (en). Het ministerie acht deze feiten voldoende bewezen, ook al heeft Madsen tot op heden alleen maar toegegeven dat hij haar lichaam in stukken heeft gesneden. Ze zou door een ongeluk om het leven zijn gekomen, maar Madsen heeft zijn eigen verhaal hierover meerdere malen aangepast. Verder is er door de aanklager bewijsmateriaal te over aangevoerd; zo zijn er op Madsens eigen computer video's gevonden waarop vrouwen worden gemarteld en vermoord. In het ondergoed van Wall is sperma aangetroffen en ze blijkt onder meer in haar geslachtsgebied te zijn gestoken. In Madsens onderzeeër zijn verder allerlei gereedschappen gevonden die daar normaal gesproken niet horen, zoals een zaag. Madsen heeft nooit een verklaring kunnen geven waarom hij al deze dingen had meegenomen aan boord. Madsen is tevens door artsen psychisch onderzocht en volledig toerekeningsvatbaar bevonden.

De zaak is in de media bekend geworden als de "onderzeebootmoord". De precieze doodsoorzaak van Wall is bij gebrek aan rechtstreeks bewijsmateriaal onbekend gebleven; als het meest waarschijnlijke scenario geldt dat Madsen haar heeft gewurgd, maar hij kan ook haar keel hebben doorgesneden. Algemeen wordt aangenomen dat hij Wall doodde nadat hij haar eerst had verkracht.

In een eigen verklaring zei Madsen "heel erg spijt" te hebben van wat Wall is overkomen.

Madsens advocate, Betina Hald Engmark, heeft kort na de uitspraak laten weten dat haar cliënt tegen de veroordeling in hoger beroep gaat.

Bronnen

[bewerken]