Naar inhoud springen

Uitstel Spanje voor halen begrotingsdoel

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

9 juli 2012 

De ministers van Financiën van de Europese Unie zullen Spanje waarschijnlijk een jaar extra de tijd geven om het begrotingstekort van 3 procent te halen. Dat stelden verschillende diplomaten in Brussel maandag.

Met het uitstel hoeft Spanje pas in 2014 te voldoen aan het in Europees verband geldende maximum. De bronnen stelden dat Spanje in ruil voor het jaartje extra tijd wel noodzakelijke bezuinigingen moet doorvoeren. Dinsdag wordt dat besproken tijdens een bijeenkomst van de ministers (van Financiën). Spanje heeft beloofd het begrotingstekort dit jaar tot 5,3% van het bruto binnenlands product terug te dringen. In 2011 bedroeg het tekort 8,5%. Uit rapporten bleek al dat de 3% dit jaar niet gehaald zou worden.

Spanje vecht door de bankencrisis tegen een enorme schuldenlast. Een effectief bezuinigingsbeleid wordt bemoeilijkt door de hoge rentes op de leningen die het land moet betalen. Maandag stond deze nog boven de, volgens economen kritieke 7%. Om de rente terug te dringen, hebben de euroleiders afgesproken om het ESM, het Europese permanente noodfonds, direct voor banken beschikbaar te stellen. Spaanse banken kunnen daar echter pas over een jaar gebruik van maken. De Spaanse premier Mariano Rajoy riep daarom op om haast te maken met de bankensteun.

Vanmorgen meldde de Volkskrant al dat de Spaanse rente onhoudbaar hoog blijft. De winsten die zijn geboekt na de EU-top zouden zijn verdampt. Ook de Italiaanse rente zou met 6,1% te hoog zijn. Mede daarom zijn de veilig geachte Duitse obligaties, die een licht negatieve rente hebben, in trek.

Bronnen[bewerken]