Uitslag gemeenteraadsverkiezingen: vooral lokale partijen winnen

Uit Wikinieuws
Een stembureau in Winterswijk.
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

22 maart 2018 

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen: vooral lokale partijen winnen

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren kenmerkt zich in de eerste plaats door grote winst voor de lokale partijen. Van alle kiezers die hebben gestemd stemde bijna een derde (32,8%) op een lokale partij, waarbij oudere kiezers dit iets meer deden dan jongere. Deze trend geldt meer in het bijzonder voor de provincies beneden de rivier (Noord-Brabant en Limburg), waar per gemeente gemiddeld zelfs meer dan de helft van alle kiezers op een lokale partij stemde. De opkomst was met 55% iets hoger dan in 2014.

Landelijk blijft het CDA de grootste partij, met 13,5% van de stemmen. Wel is dit een klein verlies ten opzichte van vier jaar geleden en het verschil met de VVD (zelf een van de winnaars met 13,3 %) is maar erg klein. Van de linkse partijen heeft alleen GroenLinks gewonnen. Onder meer in Amsterdam en Utrecht is deze partij nu de grootste. De SP en PvdA hebben beide verloren. Ook D66 (dat bij de landelijke verkiezingen van vorig jaar nog zeer succesvol was) heeft duidelijk verloren. De partij is niet langer de grootste in Utrecht, al verwoordde partijleider Alexander Pechtold het gisteravond als volgt: "We hadden goud, maar we hebben nu in veel steden zilver". Enkele partijen doen in sommige gemeenten voor het eerst mee, waaronder de PVV en DENK. Die laatste partij boekte een opmerkelijk succes in Schiedam, waar ze als pure nieuwkomer na de VVD de grootste werd.

Het vormen van coalities op basis van deze uitslag zal niet eenvoudig worden. Natuurlijk vanwege de grote versnippering in het politieke landschap, maar ook omdat GroenLinks − als enige overgebleven linkse partij van enige omvang − wellicht in veel gemeenten gedwongen zal zijn de samenwerking aan te gaan met rechtse partijen, wil het in het bestuur komen.

Bronnen[bewerken]