Naar inhoud springen

UNHCR: wereldwijd nu meer dan 100 miljoen vluchtelingen

Uit Wikinieuws

23 mei 2022 

Wereldwijd zijn er momenteel in totaal meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht, ruim 1% van de totale wereldbevolking. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, heeft dit nieuwe cijfer bekendgemaakt. In de geschiedenis van de mensheid is dit aantal nooit eerder zo hoog geweest. Ongeveer de helft (53,2 miljoen) is gevlucht binnen de eigen landsgrenzen (bron: Internal Displacement Monitoring Centre (en)).

De belangrijkste redenen dat mensen op de vlucht slaan zijn geweld, mensenrechtenschendingen en vervolgingen. Eind vorig jaar was het aantal vluchtelingen wereldwijd al opgelopen tot 90 miljoen. Conflicten en vervolgingen in delen van Afrika (bijv. Ethiopië, Burkina Faso, Congo en Nigeria) en Azië (bijv. Afghanistan en Myanmar) deden er een schepje bovenop. In februari van dit jaar brak bovendien nog de Russische oorlog in Oekraïne uit. Hierdoor is een flink deel van de Oekraïense bevolking inmiddels op de vlucht geslagen, zowel binnen Oekraïne zelf als daarbuiten. Het aantal Oekraïense oorlogsvluchtelingen groeit nog steeds.

Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, noemt het nieuwe cijfer een "wake-upcall" en een "record dat nooit gevestigd had mogen worden". Het zou volgens Grandi moeten aanzetten tot acties waarmee de onderliggende oorzaken waardoor mensen op de vlucht slaan worden weggenomen, zoals het bevorderen van de vrede.

Bronnen[bewerken]