UMP haalt absolute meerderheid

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

18 juni 2007 

UMP haalt absolute meerderheid

In Frankrijk heeft de partij van de zittende president Nicolas Sarkozy een absolute meederheid gehaald in het parlement. De UMP (Union pour un Mouvement Populaire, Unie voor een Volksbeweging) haalde in de tweede ronde 314 van de 577 zetels. Dat is een riante overwinning, maar toch minder ruim dan gedacht: in verhouding tot 2002 gaat de UMP er zelfs op achteruit. Nadat de peilingen voor de PS (Parti Socialiste, Socialistische Partij) een desastreuze score hadden voorspeld, wist deze in de tweede ronde toch nog 185 zetels binnen te rijven, waarschijnlijk wou de socialistische kiezer Frankrijk alsnog behoeden voor een al te rechts bestuur en kwam hij massaler stemmen dan in de eerste ronde.

Desondanks lag de opkomst weer erg laag. De Fransen, die niet onderworpen zijn aan stemplicht, moesten al voor de vierde keer in twee maanden naar de stembus. Slechts 60% van de kiezers kwam opdagen, tegenover nog meer dan 80% tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen.

De centrumpartij MoDem van de derde presidentskandidaat François Bayrou is de grote verliezer. De partij geraakt niet van de grond en veroverde amper 3 zetels. De grote meerderheid van de kiezers is Bayrou's centristische koers niet gevolgd en kiest nu voor het kamp van Sarkozy. Ook de Groenen, communisten en links-radicalen haalden enkele zetels binnen. Het extreemrechtse FN (Front National, Nationaal Front) verdwijnt uit het parlement.

Bronnen[bewerken]