Tweede dag op rij hitterecord in Nederland en België

Uit Wikinieuws
De temperatuurverdeling in Europa op 24 juli

26 juli 2019 
In zowel Nederland als België zijn woensdag en donderdag twee keer na elkaar recordhoge dagtemperaturen geregistreerd. Vandaag was het de allerwarmste dag, waardoor het aanvankelijke temperatuurrecord van gisteren dus niet langer dan een dag heeft standgehouden.

Woensdagmiddag werd het in Eindhoven 39,3 °C. Het oude temperatuurrecord van 38,6 °C, dat dateerde van 23 augustus 1944 en werd gemeten in Warnsveld, was daarmee dus al ruimschoots van tafel. Donderdagmiddag werd het in Nederland het allerwarmst in Gilze-Rijen, waar de temperatuur steeg tot 40,7 °C. De temperatuur steeg vandaag in totaal vijf provincies (Noord-Brabant, Zeeland, Limburg, Gelderland en Overijssel) tot boven de 40 °C. Omstreeks 14:00 vanmiddag kreeg het KNMI een melding dat de temperatuur in het Gelderse Deelen 41,7 °C was, maar dit was waarschijnlijk een fout bij het betreffende weerstation.

Op woensdagmiddag werd 39,9 °C gemeten in Kleine-Brogel, Belgisch Limburg, op dat moment al de hoogste temperatuur ooit geregistreerd in België. Op donderdagmiddag werd het 40,7 °C in Beitem, West-Vlaanderen. Dit ging in eerste instantie door voor het nieuwe Belgische hitterecord, maar vandaag is bekend geworden dat het in Begijnendijk zelfs 41,8 °C werd.

Vandaag was het een iets minder hete dag dan gisteren, alleen in Volkel (Noord-Brabant) werd het opnieuw 40 graden. Inmiddels is het door de westenwind flink aan het afkoelen, met name aan de kust. Op sommige plekken is het vanavond flink gaan onweren; op Eindhoven Airport werd het vliegverkeer daarom enige tijd stilgelegd. Voor vannacht en morgenochtend wordt meer regen en onweer verwacht.

De uitzonderlijke hitte is niet zonder gevolgen gebleven. Woensdag overleden in een stal in Middelharnis honderden varkens door de hitte nadat de ventilatie het had begeven. In het Limburgse Neer overleden donderdag ca. 4000 kippen, ook doordat de ventilatie van de betreffende stal de grote hitte niet meer aankon. Ook op een boerderij in Swifterbant overleden tussen de 100 en 150 kippen door de hitte. Op een kampeerboerderij in Leusden werden donderdagmiddag enkele tientallen mensen onwel, hoofdzakelijk kinderen, doordat hun lichaamstemperatuur steeg tot boven de 40 °C. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht en maken het naar omstandigheden goed, niemand van hen verkeerde in levensgevaar.

Bronnen[bewerken]