Tweede Kamer bereikt akkoord over kinderpardon
30 januari 2019
De vier regeringspartijen – VVD, CDA, ChristenUnie en D66 – hebben gisteravond na een week onderhandelen toch een akkoord weten te bereiken over een verruiming op korte termijn van het huidige kinderpardon, en uiteindelijke afschaffing hiervan op langere termijn. Het akkoord houdt in dat er een uitzetstop komt voor het grootste deel van de met uitzetting bedreigde migrantenkinderen die onder de huidige regeling vallen. In totaal gaat het hier om ca. 700 kinderen die al lang in Nederland zijn geworteld, maar toch dreigen te worden uitgezet. Het betekent in de praktijk dat niet alleen zijzelf maar ook hun ouders mogen blijven.
Eerder had het kabinet-Rutte III nog aangegeven dat het kinderpardon niet verruimd zou worden. Het CDA heeft echter afgelopen week een draai gemaakt en is nu toch voor verruiming. Hierdoor bleef van alle regeringspartijen alleen de VVD tegen verruiming, maar de partij had hierin nu alle drie de coalitiepartners tegen zich. Als een soort van handreiking naar de VVD is in het akkoord afgesproken dat het kinderpardon op de iets langere termijn helemaal verdwijnt.
Bronnen
[bewerken]- NOS Nieuws, "Eerste reacties op akkoord kinderpardon positief, maar ook kritiek", 29 januari 2019
- RTL Nieuws, "Kinderpardon verruimd voor huidige gevallen, moet daarna verdwijnen", 29 januari 2019
- lindanieuws.nl, "WAT HOUDT HET 'NIEUWE KINDERPARDON' IN EN MOETEN WE ER BLIJ MEE ZIJN? 7 X VRAGEN (EN ANTWOORDEN)", 30 januari 2019