Naar inhoud springen

Twee grote stalbranden na elkaar, De Dierenbescherming neemt extra maatregel

Uit Wikinieuws

23 augustus 2019 

De Dierenbescherming wil dat er op stallen voortaan standaard een bliksemafleider komt. Varkens- en kalverboeren die nalaten dit te doen, krijgen in het vervolg geen Beter Leven-keurmerk. Hoewel de oorzaak van een stalbrand vaak onbekend blijft, wordt aangenomen dat blikseminslag een van de belangrijkste oorzaken is, naast kortsluiting en onhandigheid bij het klussen.

Dit jaar zijn er − volgens Wakker Dier − nu al meer stalbranden geweest dan in heel 2018. De rechtstreekse aanleiding voor de nieuwe maatregel van De Dierenbescherming zijn de twee grote stalbranden die gisteren zeer kort na elkaar plaatsvonden in respectievelijk een kippenhouderij in Nijkerk en een varkensstal in Streefkerk. Bij de brand bij Nijkerk, waarbij in de nacht van woensdag op donderdag een schuur volledig uitbrandde, kwamen 16.000 kippen om. De brandweer wist te voorkomen dat de brand oversloeg naar een nabijgelegen tweede kippenschuur. Donderdagmiddag stierven 1500 varkens toen een stal in Streefkerk eveneens volledig uitbrandde. Slechts 15 varkens konden worden gered, volgens de brandweer.

De nieuwe maatregel stuit op verzet van LTO Nederland. Deze organisatie vindt dat de boeren hierdoor teveel op kosten worden gejaagd. Een bliksemafleider kost 7500 euro.

Bronnen[bewerken]