Naar inhoud springen

Turkse leger begint offensief in Noordoost-Syrië

Uit Wikinieuws

10 oktober 2019 

De militaire situatie in Syrië rond 6 oktober.

Woensdag is het Turkse leger begonnen met "Operatie Ontluikende Vrede (en)", de naam die de Turkse regering zelf geeft aan het reeds lang verwachte en gevreesde militaire offensief in de Noord-Syrische regio Rojava tegen de Koerden in dat gebied. Het Turkse leger sprak gisteren van een "succesvolle" operatie die "loopt zoals gepland". De inval is mogelijk geworden nadat de Amerikaanse president Trump eerder deze week het Amerikaanse leger definitief uit het betreffende gebied heeft teruggetrokken. President Erdoğan niet alleen alle groeperingen uit het gebied verdrijven die hij als terroristen ziet. Hij wil er ook een "veilige zone" creëren om grote groepen Syrische vluchtelingen vanuit Turkije naar terug te sturen.

Het offensief begon woensdagmiddag met luchtaanvallen. In de nacht van woensdag op donderdag zijn ook Turkse grondtroepen de grens overgestoken. Volgens het International Rescue Committee zijn zo'n 64.000 mensen hun woningen inmiddels ontvlucht. Volgens het Turkse ministerie van Defensie waren er vanmorgen vroeg in totaal 181 doelen in Noordoost-Syrië aangevallen. De Turkse strijdkrachten zouden inmiddels de YPG-strijders uit 11 dorpen hebben verdreven. Over het aantal doden is weinig duidelijk. De Syrische Democratische Strijdkrachten zeiden afgelopen nacht op Twitter dat drie van hun strijders waren omgekomen evenals vijf burgers. De Koerdische Rode Halvemaan maakte gisteren melding van vijf burgerdoden, van wie er drie in Kamishli zouden zijn gevallen. Daily Sabah (en), een Turkse krant die erg pro-regering is, had het gisteren over 228 "geneutraliseerde" (deze term kan ook betekenen dat ze zijn gevangen of zich hebben overgegeven) YPG-strijders. Inmiddels is ook de eerste dode aan Turkse zijde gemeld.

Terreurdeskundigen zijn met name bevreesd dat de duizenden IS-strijders die tot nu toe in Noord-Syrië gevangen werden gehouden van de huidige situatie zullen profiteren door te ontsnappen en zich te hergroeperen. Het waren juist de Koerden die in het gebied tot nu toe verantwoordelijk waren voor de bewaking van deze gevangenen. Turkije ziet de Koerden echter puur als terroristen en scheert hen op één kam met andere groeperingen zoals IS. Het Amerikaanse leger heeft inmiddels twee beruchte Britse IS-strijders (die deel uitmaakten van de zogenoemde "Jihadi Beatles") weggehaald uit het Syrische detentiekamp en overgeplaatst naar Irak.

Bronnen

[bewerken]

Gerelateerd

[bewerken]