Turkije wil relatie met Suriname intensiveren

Uit Wikinieuws
Minister Mevlüt Çavuşoğlu

21 september 2018 

Tijdens het bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, aan Suriname is de vestiging van een Surinaamse ambassade besproken. Minister Yldiz Pollack-Beighle zegt dat dit al op korte termijn gerealiseerd zal zijn.

Beide landen hebben verder afgesproken de visumplicht af te schaffen voor Turken die een bezoek brengen aan Suriname. Hier zal een toeristenkaart voor beschikbaar worden gemaakt. De minister en president Bouterse zullen op afzienbare tijd een tegenbezoek brengen aan Turkije. Het handelsvolume is de laatste jaren weliswaar gestegen, maar bevindt zich nog steeds op een laag niveau.

Tijdens het bezoek zijn er afspraken gemaakt voor de vestiging van Turkse culturele instellingen en zijn er afspraken gemaakt over de restauratie van historische gebouwen. Ook wil Turkije de handel tussenbeide intensiveren. De afspraken over een luchtvaartverdrag zijn ver gevorderd. De president noemde het bezoek van Çavuşoğlu van vandaag "historisch".

23 september 2018 

Presidentieel bezoek aan Turkije, Servië en Rusland uitgesteld

President Bouterse heeft het staatsbezoek aan Turkije uitgesteld vanwege gezondheidsreden, evenals de bezoeken aan Servië en Rusland die tijdens de reis ook zouden worden aangedaan. Hij werd een maand geleden nog behandeld in Cuba en artsen vinden hem nog niet sterk genoeg om het bezoek af te leggen. Gisteren werd hij nog met een ambulance van huis gehaald. Volgens het Nationaal Informatie Instituut verkeert hij niettemin in goede gezondheid en gaat het het bezoek van de Chinese minister Wang Yi van Buitenlandse Zaken in het presidentiële paleis gewoon door.

Bronnen[bewerken]