Naar inhoud springen

Turkije blokkeert toegang tot Wikipedia

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

29 april 2017 

Turkije blokkeert toegang tot Wikipedia

De Turkse regering heeft vanmorgen de toegang tot internetencyclopedie Wikipedia volledig geblokkeerd. Turkey Blocks (en), een orgaan dat toeziet op het internetverkeer in Turkije, meldt dat geen enkele taalversie meer toegankelijk is. Alleen bepaalde subdomeinen van de site zijn nog toegankelijk via ISP TTNet. Voor internetgebruikers in Turkije is het nog wel mogelijk om via een VPN de blokkade te omzeilen.

Update 30 april 2017 

De Turkse regering heeft de reden voor de blokkade bekendgemaakt via Twitter. Wikipedia was niet ingegaan om de eis om bepaalde artikelen te verwijderen met beweringen dat Turkije steun levert aan terreurorganisaties. Omdat het niet mogelijk zou zijn om een enkel artikel te blokkeren, werd de gehele site ontoegankelijk gemaakt. Enkele Wikipedia-gebruikers zijn op Meta-Wiki een petitie gestart tegen de blokkade. De initiatiefnemers "betreuren dat het Turkse volk geen toegang meer heeft tot kennis en informatie", verder wordt er verontwaardigd gereageerd op de bewering dat Wikipedia terrorisme zou steunen.

Update 2 mei 2017 

De oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales, wordt de toegang tot Turkije ontzegd. De stad Instanbul trok de uitnodiging van Wales in om naar een congres in de stad te komen.

Bronnen

[bewerken]
Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:
Logo WMNL Dit artikel vermeldt Wikimedia of een van de deelprojecten hiervan. Gelieve op te merken dat Wikinieuws zelf een deelproject van Wikimedia is.