Tsjetsjeen steekt om zich heen in Parijs, IS eist aanslag op

Uit Wikinieuws
Politiecordon bijeengekomen na de aanslag (Avenue de l'Opéra)

13 mei 2018 

In Parijs heeft gisteravond iets voor 21:00 een man op meerdere plekken na elkaar willekeurig ingestoken op voorbijgangers. Hij begon hiermee bij het metrostation Quatre-Septembre en rende daarna door een uitgaansstraat. Bij de steekpartijen zijn een dode (een man van 29) en vier gewonden gevallen. De gewonden zijn inmiddels buiten levensgevaar. Er ontstond grote paniek. De man probeerde diverse restaurants binnen te komen, maar de deuren werden gebarricadeerd. Hij werd uiteindelijk door de politie eerst getaserd en vervolgens doodgeschoten toen dat geen effect bleek te hebben.

Vanmorgen werd zijn nationaliteit bekendgemaakt; het gaat om de 20-jarige Khamzat Azimov. Hij is in Tsjetsjenië geboren en werd in 2010 genaturaliseerd tot Fransman.

Inmiddels is de aanslag opgeëist door Islamitische Staat. Het is echter vooralsnog onduidelijk wat de band van de dader met IS precies was. Wel gold hij al langer als verdacht wegens terrorisme. Volgens diverse getuigen riep hij tijdens zijn aanval Allahoe akbar. De ouders van de man zitten vast voor verhoor.


Bronnen[bewerken]