Tsjechisch parlement stemt in voor verruiming van wapenbezit

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

28 juni 2017 

Tsjechisch parlement stemt in voor verruiming van wapenbezit

Het Tsjechische parlement heeft vandaag voor een verruiming van de mogelijkheden voor wapenbezit gestemd. 139 van de 168 parlementsleden stemden voor een aanpassing van de Tsjechische grondwet. Het amendement moet nog goedgekeurd worden door de senaat en de president.

Met de wetswijziging wordt beoogt vuurwapens toe te staan die eerder door de Europese Unie verboden werden. De EU hervormde de wapenwet in december, waardoor het in bezit hebben van sommige wapens voor burgers verboden is geworden. Het betreft korte semiautomatische wapens die meer dan twintig patronen kunnen bevatten en lange semiautomatische wapens voor meer dan tien patronen. De wet werd in april van kracht; Tsjechië, Polen en Luxemburg stemden tegen.

Wanneer de wetswijziging erdoor is, kunnen Tsjechische burgers legaal wapens bezitten en ze tijdens een gewelddadige aanval dragen. Milan Chovanec, de minister van Binnenlandse Zaken, zei in het parlementaire debat: "We willen de burgers niet ontwapenen in een tijd dat de veiligheidssituatie in Europa verslechtert."

Het EU-besluit voor strengere wapenwetten kwam na de aanslagen in Parijs van november 2015 en de aanslagen in Brussel van maart 2016. Tsjechië staat met plaats 6 juist hoog op de lijst met veilige landen in de wereld. Tegen de verzwaring van de wapenwet door de EU dient de Tsjechische regering op 17 augustus een klacht in bij het Europees Hof van Justitie.

In andere Europese landen wordt gehandeld in wapens van Tsjechische herkomst. In december 2014 vond de Nederlandse politie 30 pistoolmitrailleurs van het Tsjechische merk Skorpion in Oss. Het automatische wapen dat de rapper Kempi bezat en dat hem onder meer een celstraf opleverde van 12 maanden, was eveneens van Tsjechische makelij.

Bronnen[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Czech parliament votes in favour of legalising firearms possession », afkomstig van Wikinieuws (en) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 2 juli 2017.