Naar inhoud springen

Truss treedt af, kortst zittende VK-premier ooit

Uit Wikinieuws

20 oktober 2022 

Truss arriveert als nieuwe premier in Downing Street 10, 5 september 2022
Truss kondigt haar vertrek aan, 20 oktober 2022

De Britse premier Liz Truss is donderdag afgetreden na een ambtstermijn van slechts 44 dagen. Hiermee is zij de kortst zittende premier ooit in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Truss maakte haar aftreden bekend in een korte toespraak voor 10 Downing Street, waarin ze toegaf "niet datgene te kunnen leveren waarvoor de partij mij heeft gekozen. Daarom heb ik tegenover de koning mijn aftreden aangekondigd".

In de zeven weken waarin ze premier was nam Truss veel sterk omstreden beslissingen, zoals de grootste belastingverlaging in ruim 30 jaar. Hierop kwam veel kritiek en binnen een week moesten Truss en de (inmiddels door Truss ontslagen) minister van Financiën Kwasi Kwarteng alweer terugkomen op het aanvankelijke besluit om het hoogste belastingtarief af te schaffen voor de rijkste Britten. Ook verkeert de Britse economie momenteel in zwaar weer en is de laatste paar weken de koers van het pond zwaar onderuitgegaan ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daarnaast kampt het land met een energiecrisis, onder meer als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Truss beloofde met haar regering iets aan deze problemen te zullen doen en tevens de "vrijheden van Brexit" te benutten, maar heeft dit overduidelijk niet kunnen waarmaken. De afgelopen dagen zegden steeds meer leden van het Britse Lagerhuis publiekelijk het vertrouwen in Truss op, waarna zij nu haar conclusies heeft getrokken.

Het is de bedoeling dat de Conservative Party binnen twee weken een nieuwe leider kiest. Mogelijk komt Boris Johnson hiervoor opnieuw in beeld, die afgelopen juli na diverse schandalen juist aftrad waarna hij werd opgevolgd door Truss. Een andere kanshebber is Rishi Sunak, die het in de één-op-éénstrijd tegen haar moest afleggen.

Bronnen[bewerken]