Naar inhoud springen

Trump zet geen nieuwe handtekening onder Iran-deal en eist aanscherping

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

13 oktober 2017 

Trump zet geen nieuwe handtekening onder Iran-deal en eist aanscherping

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag geen handtekening gezet onder de driemaandelijkse verlenging van het Joint Comprehensive Plan of Action, het nucleaire akkoord met Iran dat in 2015 werd gesloten. In een toespraak heeft Trump fel uitgehaald naar Iran en het land ervan beschuldigd dat het in het geheim toch aan een kernwapen werkt. Bovendien houdt hij Iran mede verantwoordelijk voor de terreur en het geweld elders in het Midden-Oosten.

Trump vindt dat er strengere voorwaarden aan het akkoord moeten worden gesteld. Zo moet er volgens Trump een algeheel verbod komen op Iraanse rakettesten en moet het moment dat Iran weer uranium mag gaan verrijken worden uitgesteld. Het Amerikaans Congres en bondgenoten van de VS moeten zich nu over de kwestie gaan buigen. Trump eist dat het Congres binnen enkele maanden een oplossing vindt en nieuwe voorwaarden aan Iran oplegt, en dreigt het atoomakkoord anders eenzijdig op te zeggen. Eerder noemde Trump het akkoord met Iran al 'de slechtste deal ooit'.

De Iraanse president Rohani heeft in een reactie op de staatstelevisie verklaard dat Trumps toespraak vol leugens zit, en heeft gezegd dat er wat Iran betreft niets te onderhandelen valt: "Het Iraanse volk zal nooit buigen voor druk uit het buitenland".

Bronnen[bewerken]