Trump stuurt woordvoerder Witte Huis na amper 10 dagen de laan uit

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

31 juli 2017 

Anthony Scaramucci

Amerikaans president Donald Trump stuurt woordvoerder Witte Huis na amper 10 dagen de laan uit

Anthony Scaramucci werd maandag ontslagen als 'communications director' van het Witte Huis. Scaramucci was nog maar 10 dagen aan de slag toen hij al scherpe kritiek over zich heen kreeg omwille van een 'scheldtelefoontje' naar een journalist van The New Yorker.

Het nieuws werd bekend gemaakt door Donald Trump, die daarmee het advies van stafchef John Kelly opvolgde. Kelly zelf is ook nog maar pas in dienst van Trump, hij vervangt de op vrijdag ontslagen Reince Priebus.

Volgens Ryan Lizza (en), journalist van The New Yorker, zou Scaramucci hem gecontacteerd hebben met de vraag wie informatie had gelekt over een etentje met Fox-News verslaggevers Sean Hannity en Bill Shine. Scaramucci uitte onmiddellijk al het vermoeden dat het de ontslagen Reince Priebus was. Nog volgens journalist Lizza zou Scaramucci het volgende gezegd hebben over zijn voorganger-woordvoerder van het Witte Huis: "Reince is een fucking paranoïde schizofrene paranoiaan." Daarna zou hij aan de telefoon Priebus op een bespottelijke toon geïmiteerd hebben.

Na zijn ontslag heeft Scaramucci de president verzocht hem een baan bij de Export–Import Bank of the United States (en) te gunnen, daar waar hij vroeger vice-directeur was. Op dat verzoek werd niet ingegaan.

Scaramucci is al de derde woordvoerder van Trump's kabinet sinds begin dit jaar. Eerst was er Michael Dubke (en) en daarna Sean Spicer (en).

Op het moment dat Anthony Scaramucci de job als woordvoerder aannam stond hij aan het hoofd van SkyBridge Capital (en), een investeringsfirma. In 2016 was hij adviseur voor Trumps verkiezingsteam, daarvoor steunde hij Jeb Bush en Scott Walker. In 2012 ondersteunde hij de campagne van Republikein Mitt Romney.

Bronnen[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Anthony Scaramucci leaves role as White House communications director after 10 days », afkomstig van Wikinieuws (en) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 31 juli 2017.