Naar inhoud springen

Trump ondertekent besluit om kinderen van illegalen niet langer te scheiden van hun ouders

Uit Wikinieuws

20 juni 2018 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in het Oval Office een decreet ondertekend waarmee er een einde komt aan het beleid waarbij kinderen van illegale migranten aan de Mexicaans-Amerikaanse grens van hun ouders worden gescheiden. Dergelijke gezinnen worden niet langer uit elkaar gehaald indien ze worden vastgezet in detentiecentra. Illegale migranten krijgen vanaf nu bovendien voorrang bij de afwikkeling van hun procedure als ze kinderen hebben.

Sinds begin vorige maand zouden als gevolg van het beleid waaraan met het decreet nu een einde komt, in totaal 2342 kinderen van hun ouders zijn gescheiden. Zowel in de VS zelf als (ver) daarbuiten was de laatste dagen zeer veel te doen over dit beleid, bekend als zero tolerance. Beelden van huilende kinderen die van hun ouders waren gescheiden en zelf zijn vastgezet zorgden wereldwijd voor verontwaardiging en woede. Zelfs president Trumps eigen vrouw Melania en zijn dochter Ivanka zijn hem in dezen openlijk afgevallen. Ook paus Franciscus heeft de gang van zaken vandaag veroordeeld. De president heeft dan toch besloten om maar te zwichten. Zelf zegt hij erover: "Het dilemma is dat als je zwak bent, zoals sommigen willen, miljoenen mensen zomaar het land binnenkomen. En als je sterk bent, ben je harteloos".

Tegenover journalisten in het Witte Huis verklaarde de president te hopen dat het Amerikaans Congres snel met een nieuwe wetgeving komt die het mogelijk maakt harder op te treden tegen illegale migratie. Het Huis van Afgevaardigden zal vermoedelijk morgen stemmen over het intact laten van migrantenfamilies.

Er blijven grote zorgen over de kinderen die nu reeds als gevolg van het beleid van hun ouders gescheiden zijn; er zijn geen concrete plannen op dit moment om deze gezinnen te herenigen. Verder is men bang dat het nieuwe decreet er weer toe zal leiden dat kinderen voor onbepaalde tijd samen met hun ouders worden vastgezet.

Bronnen[bewerken]