Naar inhoud springen

Trump laat beschermde natuurgebieden inkrimpen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

5 december 2017 

Uitzicht op een deel van de Grand Staircase-Escalante

Trump laat beschermde natuurgebieden inkrimpen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een beslissing ondertekend die twee natuurgebieden doet inkrimpen. Het gaat om Bears Ears National Monument (pas vorig jaar beschermd als nationaal park door ex-president Barack Obama) en Grand Staircase-Escalante (beschermd sinds 1996 door president Bill Clinton) zijn de getroffen gebieden. Bears Ears National Monument zou met 85% moeten verkleinen, Grand Staircase-Escalante voor de helft.

Quote begin
Sommige mensen denken dat de natuurlijke bronnen van Utah beheerd moeten worden door een handjevol bureaucraten ver weg in Washington. En raad eens? Die hebben het mis.

— Donald Trump
Quote einde

Milieuactivisten en de oorspronkelijke bewoners hebben hun ongenoegen geuit over de beslissing. Zondag kwamen 5000 mensen demonstreren voor het Utah State Capitol.[1] Enkele milieuorganisaties hebben een officiële aanklacht ingediend. Vanuit de bedrijfswereld is er ook onbegrip. Rose Marcario, zaakvoerder van het milieubewuste kledingbedrijf Patagonia is niet te spreken over Trump: "Amerikanen hebben zich overweldigend uitgesproken tegen de ongeziene poging van de Trump-regering om onze nationale parken te sluiten". "The president stole your land" staat op de bedrijfswebsite te lezen.[2]

Trump heeft plannen om nog 25 andere natuurparken te verkleinen in oppervlakte. Daarmee wil hij "het land teruggeven aan de bevolking". Critici zeggen dat het Trump vooral te doen is om de aanwezige grondstoffen – olie en uranium – in de nationale parken.

Bronnen[bewerken]