Trump dreigt INF-wapenverdrag met Rusland op te zeggen

Uit Wikinieuws

21 oktober 2018 

Ondertekening van het verdrag in 1987

De Amerikaanse president Trump heeft gisteren tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Elko (Nevada) aangekondigd het Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag met Rusland, dat eind jaren 80 werd gesloten, te beëindigen. Dit verdrag, dat sinds 1 juni 1988 van kracht is, verbiedt het bouwen en plaatsen van korte- en middellangeafstandsraketten. Rusland zou zich niet houden aan de in het verdrag vastgelegde afspraken, door te bouwen aan een Novator (en)-raket.

Op het voornemen van Trump komt internationaal zeer veel kritiek. Gevreesd wordt dat de spanning tussen Rusland en het Westen hierdoor nog verder zal oplopen, terwijl deze verhouding de laatste jaren toch al behoorlijk bekoeld is.

Met name vanuit Rusland zelf wordt fel gereageerd. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov noemt de stap van Trump "zeer gevaarlijk" en meent dat de ware reden voor Trumps plan is dat het verdrag voor de VS een belemmering vormt op weg naar het bereiken van totale militaire hegemonie. Konstantin Kosatsjov, die voorzitter is van de buitenlandcommissie van het Russische parlement, spreekt van chantage. Hij heeft de VS al gewaarschuwd dat er, indien het plan wordt doorgezet, tegenmaatregelen tegen de VS zullen komen, inclusief militaire. Oud-president Michail Gorbatsjov, die het verdrag in december 1987 samen met de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan ondertekende, heeft ook al gereageerd. Hij noemt Trumps voornemen een grote vergissing: "Begrijpen ze in Washington echt niet waar dit toe zou kunnen leiden?"

De Russische president Poetin zei afgelopen week tijdens eens persconferentie dat Rusland, als het een nucleaire aanval te verduren krijgt, onmiddellijk zal terugslaan, eveneens met nucleaire wapens. Poetin voegde daar wel aan toe niet in een dergelijke aanval te geloven.

De beschuldiging aan het adres van Rusland is van zichzelf niet nieuw; enkele jaren geleden probeerde het kabinet-Obama al via diplomatieke weg het Kremlin ertoe te bewegen om van het testen van de nieuwe Novator 9M729-raket af te zien. Dit haalde niets uit.

Bronnen[bewerken]