Naar inhoud springen

Treinbrand in Pakistan door ontplofte gasfles

Uit Wikinieuws

1 november 2019 

In de Pakistaanse provincie Punjab zijn gisteren bij een zware treinbrand zeker 74 doden gevallen en 40 zwaargewonden. Mogelijk loopt het dodental nog verder op.

De ramp gebeurde in de buurt van Rahim Yar Khan (en). Als gevolg van de brand brandden drie wagons volledig uit. Tientallen mensen sprongen in paniek uit de trein. Sommige slachtoffers zijn zo ernstig verbrand dat ze alleen met behulp van DNA-matches geïdentificeerd kunnen worden. Veel van de doden waren leden van Tableeqi-e-Jamaat, een islamitische missionarissenorganisatie.

Er waren 857 passagiers aan boord van de trein, die bezig was aan een lange rit van ca. 25 uur van Karachi naar Rawalpindi. De ramp is vermoedelijk het gevolg van een ontplofte gasfles, die in de trein was meegesmokkeld om onderweg te kunnen koken. Wettelijk is het gebruik van gasflessen in treinen in Pakistan verboden, maar op de handhaving van deze regel wordt nauwelijks gecontroleerd. Doordat er met hete olie werd gewerkt, verspreidde het vuur zich razendsnel door de treinstellen.

Volgens getuigen kwam de trein pas 20 minuten na de explosie tot stilstand. Het technische onderzoek lijkt erop te wijzen dat de noodrem van de trein het niet deed.

Bronnen[bewerken]