Trein ontspoord in Leuven

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

18 februari 2017 

Een passagierstrein ontspoorde ter hoogte van Leuven

In Leuven is vanmiddag een trein ontspoord. Het ongeval is te wijten aan een te hoge snelheid.

Een treinstel van het type break, onderweg naar De Panne, is rond 13 uur ontspoord. Bij de ontsporing kantelde het stuurrijtuig om.

Er is één dodelijk slachtoffer gevallen in de trein. Er is ook sprake van 27 lichtgewonden.

De treinbestuurder reed te snel in de wissels, 90 km/u in plaats van de gebruikelijke 40. Dat heeft de trein doen ontsporen, bevestigd het parket. De treinbestuurder zelf zegt dat hij een snelheidsbeperking niet zag en toen hij de wissel naderde besefte dat de trein te snel ging.

Update 19 februari 2017 

Het treinongeval van zaterdag zorgt voor aanhoudende vertragingen op het Belgisch spoornet. Het treinverkeer op en rond het station Leuven is ernstig verstoord. Dat heeft ook gevolgen voor rest van het land. Treinen richting Leuven worden daarom omgeleid. Er worden ook vervangbussen ingelegd.

Het stuurrijtuig van de trein werd in de nacht van zondag op maandag van de sporen getild door een hijskraan, de overige rijtuigen werden terug op de sporen geplaatst en weggesleept.

Infrastructuurbeheerder Infrabel zegt in een persbericht dat het ongeval niet te wijten is aan een probleem met de wissels, die functioneerden naar behoren.

Update 9 maart 2017 

De treinbestuurder reed te snel in de wissels, 90 km/u in plaats van de gebruikelijke 40. Dat heeft de trein doen ontsporen, bevestigd het parket. De treinbestuurder zegt zelf dat hij een snelheidsbeperking niet zag en dat hij toen hij de wissel naderde besefte dat de trein te snel ging.

Bronnen[bewerken]