Naar inhoud springen

Total sluit een miljardencontract af met Iran

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2 juli 2017 

Het gasveld South Pars in de Perzische Golf

Total sluit een miljardencontract af met Iran

Sinds de sancties tegen Iran het afgelopen jaar opgeheven werden is het eerste grote contract tussen een buitenlandse onderneming en Iran afgesloten. De Franse oliemaatschappij Total is met het Iraanse Ministerie voor Olie tot overeenstemming gekomen over de exploitatie van het gasveld South Pars in de Perzische Golf.

Total is de hoofdcontractant en heeft 50,1% van het gasveld ter beschikking. Andere betrokken ondernemingen zijn de China National Petroleum Corporation (30%) en de lokale speler Pars Oil and Gas Company (19,9%).

In de jaren negentig begon de ontwikkeling van het gasveld. Total was toen een van de grootste investeerders, totdat Iran sinds 2006 sancties werd opgelegd. De reden daarvoor was het nucleaire programma van het land. De sancties zijn inmiddels grotendeels opgeheven, nu Iran een contract met grootmachten als de Verenigde Staten heeft afgesloten. Iran is de derde grootste olieproducent van de OPEC, de organisatie voor olie-exporterende landen.

De overeenkomst wordt waarschijnlijk morgen ondertekend. De ondertekening zou eigenlijk al eerder plaatsvinden, maar werd vertraagd door het aantreden van de nieuwe Amerikaanse regering onder Donald Trump. De herontwikkeling van South Pars zal het Franse energieconcern waarschijnlijk vijf miljoen dollar kosten. Daarnaast is Total-topman Patrick Pouyanné van plan nog eens een miljard dollar in Iran te investeren. Met het contract hoopt Iran meer buitenlandse ondernemingen over de streep te trekken.

Bronnen[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Großauftrag: Total schließt Milliardenvertrag mit dem Iran », afkomstig van Wikinieuws (de) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 27 juli 2017.