Naar inhoud springen

Top tussen Kim Jong-un en Donald Trump in Singapore, overeenkomst getekend

Uit Wikinieuws
Kim en Trump schudden elkaar de hand.
Het hotel waar de top plaatshad

12 juni 2018 

Afgelopen nacht hebben de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar ontmoet in het riante Capella-hotel in Sentosa (Singapore) voor de langverwachte historische top. Deze is alsnog doorgegaan, nadat het er eerder nog op leek dat dit niet meer zou gebeuren. Het lijkt erop dat de ontmoeting tussen de beide leiders in een vriendschappelijke sfeer is verlopen; ze gaven elkaar voor de camera een hand. Een dergelijke rechtstreekse ontmoeting tussen een leider van de VS en van Noord-Korea is nog nooit eerder voorgekomen.

De top duurde ongeveer drie kwartier. Kim en Trump hebben gezamenlijk een uitgebreide verklaring getekend, waarin Noord-Korea onder andere volledige denuclearisatie belooft, wat de belangrijkste eis was van de VS. Ook een testlocatie voor kernwapens zal worden ontmanteld. In ruil daarvoor krijgt Noord-Korea veiligheidsgaranties en zal de militaire aanwezigheid van de VS in de regio worden teruggeschroefd. Ook andere zaken als mensenrechten zijn aan de orde gekomen.

De Amerikaanse president heeft na afloop van de top zelf een persconferentie gegeven, waarin hij onder meer zegt dat de VS "klaar is om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen" waar het gaat om de betrekkingen tussen beide landen. De Amerikaanse president zegt ook dat hij plan is om de Amerikaanse soldaten die nog in Zuid-Korea zijn gelegerd op termijn terug te trekken. Ook zal er een eind komen aan de gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea, aldus Trump. Tegelijk zei Trump dat de lopende sancties tegen Noord-Korea voorlopig gewoon van kracht blijven, maar met de nuancering: "Ik kijk ernaar uit om ze op te heffen".

De reacties van andere Amerikaanse politici zijn tot nu toe lauw en gemengd. Sommigen keuren de top ronduit af, omdat ze Noord-Korea nog altijd geenszins vertrouwen. Trumps partijgenoot en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan vindt dat er maximale economische druk moet blijven worden uitgeoefend totdat Noord-Korea heeft laten zien dat het hun werkelijk ernst is. Republikeins senator Mitch McConnell is een vergelijkbare mening toegedaan.

Bronnen

[bewerken]