Tom Dumoulin wint eerste etappe Giro d'Italia

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

4 mei 2018 

Tom Dumoulin wint eerste etappe Giro d'Italia

Tom Dumoulin heeft de eerste etappe van de Giro d'Italia gewonnen, waarmee hij ook de eerste drager is van de roze trui dit jaar. De Nederlandse wielrenner won een tijdrit van 9,7 km door Jeruzalem. Hij reed de tijdrit in 12 minuten en 2 seconden, twee seconden sneller dan de Australiër Rohan Dennis en de Belg Victor Campenaerts. Chris Froome, Dumoulins grootste concurrent voor de eindzege, kwam al voor de wedstrijd ten val. Tijdens de verkenning van het parcours liep hij een aantal schaafwonden op. Mede hierdoor had hij tijdens de tijdrit een verschil van 37 seconden op Dumoulin en eindigde hij op de 21e plaats.

De tijdrit had een erg technisch parcours. Volgens Dumoulin was het "eigenlijk de hele tijd vol gas, herstellen en dan weer vol gas." Hij zegt ook dat het elke dag verdedigen van de roze trui niet een doel is. Met deze overwinning evenaarde Dumoulin het record van Jean-Paul van Poppel als Nederlander met de meeste overwinningen in de Giro d'Italia, beide hebben nu vier zeges behaald.

De Giro start dit jaar met drie etappes in Israël, waarvan de eerste vandaag gereden werd. Morgen staat een vlakke rit van 167 km van Haifa naar Tel Aviv op het programma. Zondag wordt er ook nog in Israël gereden, daarna zullen de renners naar Italië reizen om de ronde daar voort te zetten.

Bronnen[bewerken]