Naar inhoud springen

Toenemend verzet tegen hoge voedselprijzen

Uit Wikinieuws

9 april 2008 

Wereldwijd groeit het verzet tegen de stijgende prijzen van voedsel, met name in arme landen, waar voor veel mensen voedsel onbetaalbaar is geworden. In sommige landen heeft dit de afgelopen tijd geleid tot demonstraties of rellen, zoals in Argentiniē, Mexico, Egypte, Burkina Faso, Mozambique, Cambodja, Oezbekistan en Haīti.

Een aantal mensen heeft gewaarschuwd dat de stijgende voedselprijzen een nijpend probleem begint te worden. John Holmes, de ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties, zei gisteren dat het kan leiden tot een toename van politieke instabiliteit in de wereld. Joachim von Braun, directeur-generaal van het International Food Policy Research Institute zei eerder deze week dat de stijging van voedselprijzen een serieus veiligheidsprobleem is.

De gemiddelde prijs voor voedsel is sinds midden 2007 met 40 procent gestegen. Rijst, het meest gebruikte basisvoedsel, is in een jaar tijd 31 procent duurder geworden, soja 87 procent en tarwe 130 procent. De prijzen zijn zo gestegen omdat de landbouwgrond schaarser wordt, onder meer door de productie van biobrandstof en het gebruik van landbouwgrond voor veeteelt, door de gestegen vraag naar vlees en melkproducten. Ook zijn de oogsten kleiner door toenemende droogte of overstromingen, die het gevolg zijn van de klimaatverandering. Bovendien groeit de wereldbevolking en neemt de verstedelijking toe.

Sommige landen nemen maatregelen om de voedselvoorziening voor de eigen bevolking veilig te stellen. Zo stelden Argentiniē en Kazachstan hoge exportheffingen voor landbouwgrondstoffen in en sloot China een akkoord met Nieuw-Zeeland over voedselleveranties.

Binnen de Verenigde Naties worden pogingen ondernomen de wetenschappelijke kennis over landbouw bijeen te brengen. Volgende week verschijnt hierover een rapport, maar een aantal grote landbouwtechnologische bedrijven is eerder uit dit overleg gestapt, omdat ze vinden dat milieuorganisaties en pleitbezorgers van ecologische landbouw, die voorstander zijn voor hulp aan kleine boeren, hier een te grote stem in hebben.

Bronnen[bewerken]