Naar inhoud springen

Toename financiële ondersteuning van Surinaamse familieleden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

25 mei 2017 

Toename financiële ondersteuning van Surinaamse familieleden

In de afgelopen twee jaar is er een toename met 50 procent waargenomen in de financiële ondersteuning van Surinamers door familie in het buitenland. Deze vaststelling komt van de directeur van Caritransfer, Ramon Hooplot, die Western Union vertegenwoordigt.

De toename heeft voor een deel te maken met de economische crisis die er sinds enkele jaren in Suriname heerst. Volgens Hooplot wordt er kennelijk een beroep gedaan op familieleden in Nederland om ze in deze crisistijden te steunen. Wat echter ook meespeelt is dat het niet meer mogelijk is om in Suriname geld te pinnen van een bankrekening in Nederland. Hierdoor zijn mensen aangewezen op overboekingen via kantoren als Western Union. Volgens een rapport van het Internationaal Monetair Fonds heeft de financiële steun vanuit het buitenland een sterk verlichtend effect op de crisis, zowel op economisch als sociaal niveau.

Tegengesteld is er ook een toename te zien van boekingen van Suriname naar het buitenland. Het gaat hier vooral om bedragen die Haïtianen in Suriname naar hun familie in Haïti overmaken. Hoewel de bedragen per keer klein zijn, moeten ze volgens Hooplot niet onderschat worden vanwege het toenemende aantal Haïtianen in het land.

Bronnen

[bewerken]