Naar inhoud springen

Time Magazine roept MeToo uit tot "Persoon van het Jaar"

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 december 2017 

Time Magazine roept MeToo uit tot "Persoon van het Jaar"

De MeToo-beweging is door het magazine Time Magazine uitgeroepen tot "Persoon van het Jaar".

De beweging bestaat al zo'n tien jaar, maar ging dit jaar lange tijd viraal door de sociale media nadat de actrice Alyssa Milano aanmoedigde om er met een hashtag MeToo voor uit te komen als iemand slachtoffer is geweest van seksuele intimidatie. De oproep sloeg internationaal aan en leidde tot het ontslag en/of vertrek van een groot aantal vooraanstaande personen.

De eerste van hen was filmbaas Harvey Weinstein. Bij elkaar hebben tachtig vrouwen een verklaring over zijn seksuele wangedrag afgelegd. Hij werd ontslagen bij zijn eigen bedrijf The Weinstein Company en geroyeerd uit het Producers Guild en de bestuursraden van de Oscar en de Bafta. Zijn vrouw wil van hem scheiden en hijzelf is nu opgenomen in een afkickkliniek.

Na Weinstein ging er een golf over de hele wereld waarbij tientallen mensen hun conclusies trokken of gedwongen werden te vertrekken. In sommige gevallen waren de gevolgen dramatisch. Een minister uit Wales, Carl Sargeant (en), pleegde zelfmoord en het hoogbejaarde congreslid John Conyers (88) belandde in het ziekenhuis. Tijdens het hoogtepunt van de hype werd gewaarschuwd dat er ook onschuldige mensen aan de schandpaal terechtkwamen.

Trump was graag "Persoon van het Jaar" geweest van Time Magazine. In november twitterde hij al dat hij het was geworden. Time kwam vrij snel met de ontkenning, maar nu blijkt dat hij toch nog op de tweede plek is terechtgekomen. Als derde staat Xi Jinping. Hij is al vijf jaar president van China maar wist zijn positie onlangs flink te verstevigen.

Bronnen

[bewerken]