Tim Wellens wint eerste Italiaanse etappe Giro

Uit Wikinieuws

8 mei 2018 

De vierde, en tevens eerste op Italiaanse bodem, etappe van de Giro d'Italia is gewonnen door de Belg Tim Wellens. Hij kwam als eerste aan in het plaatsje Caltagirone, na een rit van 198 km. De etappe eindigde met een bergsprint, waarin Wellens Canadees Michael Woods en Italiaan Enrico Battaglin achter zich liet. Rohan Dennis draagt nog steeds de roze trui en kwam tegelijk met Tom Dumoulin over de streep, waardoor Dennis zijn voorsprong van één seconde op Dumoulin behoudt.

De route van vandaag liep over het eiland Sicilië, van Catania naar Caltagirone. Het was een heuvelachtige rit met veel klimmen en dalen op smalle, bochtige wegen. Na een halfuur rijden ontstond een kopgroep van vijf renners die snel een voorsprong van 2,5 minuut op het peloton wist te behalen. Team BMC controleerde het peloton en al op 100 km voor de eindstreep werd de voorsprong van de kopgroep al een stuk minder en viel het peloton een beetje uit elkaar. Later kwam het peloton weer bij elkaar en werd ook de kopgroep ingerekend. Enrico Barbin wist weer als eerste de berg op te komen, wat zijn eerste plaats in het bergklassement nog zekerder maakte. Valerio Conti wist nog te ontsnappen uit het peloton, maar werd drie kilometer voor de finish weer door het peloton ingehaald. Dit resulteerde uiteindelijk in een bergsprint, die door Wellens gewonnen werd.

In het klassement blijft het spannend tussen Rohan Dennis en Tom Dumoulin, waar Dennis nog steeds één seconde voor Dumoulin staat. Op de derde plaats staat nu Simon Yates, met 17 seconden achterstand op de roze trui. De vierde plaats wordt ingevuld door etappewinnaar Wellens, met 19 seconden op Dennis.

Morgen en overmorgen blijft de ronde op Sicilië, met etappes van Agrigento naar Santa Ninfa en van Caltanissetta naar de Etna. Morgen zal dit nog een heuvelrit betekenen en op woensdag zien we de eerste echte bergrit van het jaar.

Bronnen[bewerken]