Tientallen doden later: Indiase goeroe gaat 20 jaar de cel in

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

28 augustus 2017 

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:

Tientallen doden later: Indiase goeroe gaat 20 jaar de cel in

Vrijdag schuldig verklaard, vandaag hoorde hij zijn vonnis: goeroe Gurmeet Ram Rahim Singh (en) (47) krijgt 20 jaar celstraf voor de verkrachting van twee vrouwen in 2002. Sinds hij vrijdag schuldig werd verklaard, kwamen bij rellen 28 mensen om het leven.

Singh, die ook wel Guru of Bling of Rockstar Baba wordt genoemd, is een flamboyante sekteleider die miljoenen volgelingen aan zich heeft gebonden, naar verluidt 60 miljoen in India en erbuiten. De honderden betogers werden door hemzelf opgeroepen hem bij te staan tijdens de rechtszaak. Ze vielen journalisten aan, gooiden met stenen en staken verschillende auto's in brand. Tientallen mensen kwamen daarbij om, honderden raakten gewond. De politie, die aanwezig was met een klein leger van 15.000 agenten, arresteerde meer dan duizend betogers.

Controverses rond zijn handelen zijn niet nieuw. Toen hij op zijn 23e de Dera Sacha Dauda-sekte overnam, is hij al vele malen onderwerp geweest van controverses van proporties die in de westerse wereld nagenoeg ongekend zijn. Meer dan 400 mannen zou hij overgehaald hebben om zich te laten castreren om dichter bij god te staan, en meer dan duizend zouden aan zijn oproep gehoor hebben gegeven om met een prostituee te trouwen. Net als de verkrachtingen waar hij nu voor veroordeeld is, ontkende hij ook dit soort hardnekkige beschuldigingen telkens.

Zijn optreden leidde in 2007 ook al eens tot rellen waarbij drie mensen het leven lieten. Toen had hij zich uitgedost als goeroe Gobind Singh van de Sikh-religie. In 2015 werd hij aangeklaagd door hindoe-organisaties omdat hij had geposeerd als hun god Vishnu. Hij heeft niettemin steun in India, zowel van de regeringspartij als vanuit de oppositie.

Nu de 20 jaar gevangenisstraf eenmaal is uitgesproken, wordt gevreesd voor nieuwe rellen met mogelijk opnieuw doden en gewonden tot gevolg.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?