Tientallen doden en tienduizenden daklozen door overstromingen en modderstromen in Peru

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

18 maart 2017 

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar:

Tientallen doden door overstromingen en modderstromen in Peru als gevolg van extreme neerslag

In Peru hebben zware overstromingen en modderstromen door de extreme regenval de afgelopen maanden bijna 70 mensenlevens gekost. Meer dan 70.000 mensen zijn dakloos geworden. Door een aardverschuiving kwamen in Rayampampa nog eens zeven mensen om het leven. In totaal zijn meer dan een half miljoen mensen in meer of mindere mate door het extreme weer getroffen. In delen van het land is de noodtoestand uitgeroepen.

Gisteren is vastgesteld dat er dit jaar ongeveer tien keer meer regenval is geweest dan normaal is voor het regenseizoen in Peru, dat maar verwachting nog ongeveer een maand duurt. De extreme neerslag en bijbehorende overstromingen worden veroorzaakt door het verschijnsel El Niño, dat de oceaan ten noorden van Peru opwarmt. Op de iets langere termijn zal dit ook het weer elders in de wereld beïnvloeden.

De Peruaanse regering heeft 2,5 miljard soles uitgetrokken voor het herstellen van de infrastructuur.

De afgelopen decennia is Peru meerdere malen door dit soort weer getroffen. Ook in 1998 was er sprake van extreme regenval als gevolg van een gelijkaardige El Niño, dit kostte toen 500 mensenlevens.

Bronnen[bewerken]