Thaise duiker komt om tijdens reddingsactie Tham Luang-grot

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rescue equipment in Tham Luang entrance chamber (cropped3).jpg

6 juli 2018 

Bij de reddingsactie van het jongensvoetbalteam dat al enkele weken vastzit in de Thaise Tham Luang-grot is afgelopen nacht een man om het leven gekomen. Het gaat om de 38-jarige Saman Kunan, die voorheen actief was als duiker bij de Thaise marine. Hij hielp nu mee met de reddingsactie als vrijwilliger. Saman Kunan was omstreeks 1:00 bezig een mogelijke ontsnappingsroute voor het voetbalteam aan te leggen, toen hij als gevolg van zuurstofgebrek het bewustzijn verloor. Hij was op dat moment juist bezig duikflessen neer te zetten. Reanimatie door collega's mocht niet meer baten. Het lichaam van de man heeft een militair eerbetoon gekregen.

De dood van de duiker werpt ernstige twijfels op hoe het jonge voetbalteam ooit zelf uit de grot kan komen. Een deel van hen kan niet eens zelf zwemmen, laat staan dat ze de dus blijkbaar zelfs voor ervaren duikers uiterst gevaarlijke zwemtocht door het ingewikkelde grottencomplex zouden kunnen maken. Het plan bestond tot nu toe om hen een snelcursus duiken te geven, maar daar lijkt men naar aanleiding van hetgeen vandaag is gebeurd op terug te komen; de gevaren zijn veel te groot.

Vanaf morgen wordt er in het gebied opnieuw regen verwacht, wat het verdere verloop van de reddingsoperatie weer moeilijker zal maken.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia-logo-v2-en.svg
Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:


Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?