Terreuraanslag in Denemarken verijdeld; negen arrestaties

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

5 september 2006 

Terreuraanslag in Denemarken verijdeld; negen arrestaties

Deense autoriteiten zeggen een serieuse terreuraanslag te hebben verijdeld met de arrestaties van negen mannen, drie mannen zijn inmiddels weer vrijgelaten. De mannen worden verdacht van het voorbereiden van een terreuraanslag ergens in Denemarken, door middel van explosieven.

De verdachten werden vanacht gearresteerd tijdens invallen door anti-terreureenheden. De politie kon niet met zekerheid zeggen hoever de plannen voor de terreuraanslag waren. Besloten werd in te grijpen nadat de mannen een tijd lang in de gaten werden gehouden. "De bewijzen die de politie heeft gevonden wijzen erop dat het zeer waarschijnlijk is dat zij een aanval aan het voorbereiden waren, ergens in Denemarken," zei Lene Espersen, minister van Justitie. "Het is de meest serieuze zaak in de tijd dat ik minister van Justitie ben," zei ze.

"De politie ging binnen en stopte de groep terwijl het een aanval aan het voorbereiden was." Anti-terreureenheden deden de invallen om 02.00 uur lokale tijd in Vollsmose, een dorp vlak bij Odense, waarvan de bevolking grotendeels uit immigranten bestaat.

Lars Findsen, hoofd van de Veiligheidsdiensten, zei dat de verdachten "materiaal hadden om explosieven te bouwen voor het voorbereiden van een terroristische aanslag."

De verdachten kwamen dinsdagmiddag aan in Odense, voor een gesloten rechtzaak later vandaag. Aanklager Erik Terp Jensen eiste dat de mannen vast blijven zitten op verdenking van het plannen van terroristische aanslagen zolang het onderzoek voortduurt. De maximale straf voor het plannen van een terroristische aanslag is levenslang in Denemarken.

Bron[bewerken]