Naar inhoud springen

Te weinig ontplooiingsmogelijkheden voor kinderen in de Caribische gemeenten

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

8 juli 2017 

Te weinig ontplooiingsmogelijkheden voor kinderen in de Caribische gemeenten

De kinderen die in de Caribische BES-gemeentes Bonaire, Sint Eustatius en Saba wonen hebben te weinig mogelijkheden om zich te ontplooien. Dit zegt Margrite Kalverboer in haar functie als kinderombudsvrouw. Ze deed het onderzoek zelf ter plekke met een klein team.

Haar onderzoek deed ze door 200 kinderen te spreken en 264 een vragenlijst in te laten vullen. De kinderen voelen zich wel gelukkig, zo antwoordden ze in het onderzoek. Als gemiddelde cijfer geven ze een 7,6 (Sint Eustatius), 7,9 (Saba) en 8,4 (Sint Maarten). Zijn geven hiermee een hoger cijfer dan op het Nederlandse vaste land. Ook is er minder stress in tegenstelling tot andere Nederlandse kinderen die juist zeggen veel spanning te ervaren.

Het onderwijs is op de eilanden van lage kwaliteit en ligt ten grondslag aan de armoede. De kinderen klagen over veel lesuitval en een te laag niveau van de docenten. Ook zijn er weinig mogelijkheden om door te leren. Sommigen hebben geen vervoer om naar school te komen. Volgens de volwassenen zijn de kosten voor levensonderhoud hoog en de inkomens en uitkeringen te laag. Dit vertaalt zich naar armoede en ongezond eten onder de kinderen.

De toestand thuis is vaak slecht. Veel kinderen krijgen thuis geen aandacht en soms zelfs slaag. Al met al zijn de grootste problemen armoede, vervoer, seksueel misbruik, te weinig respect van de ouders voor de kinderen, harde opvoeding, ouders die te veel werken en pestgedrag van andere leerlingen waar niets aan gedaan wordt.

Anderzijds ervoer de kinderonbudsvrouw een hoge mate van veerkracht en optimisme die groter lijkt dan onder kinderen in Europees Nederland. De kinderen weten er vaak het beste van te maken terwijl hun Europese leeftijdsgenoten sneller bij de pakken neerzitten en dingen als onrechtvaardig of moeilijk ervaren.

Bronnen[bewerken]