Naar inhoud springen

Te veel lood en koper in drinkwater Suriname

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

18 november 2017 

Te veel lood en koper in drinkwater Suriname

Ricky Stutgard, docent aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, dringt er bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij op aan dat de waarden van lood, koper en andere verontreinigingen in het drinkwater drastisch verlaagd worden. Deze deeltjes komen in het water door veroudering van de leidingen en lekkages. Metalen zijn schadelijk voor het menselijke lichaam en kunnen leiden tot ziektes en ernstige klachten.

Deze verbetering moet naar Stutgard niet alleen voor de waterleidingen gelden, maar ook voor de opslagtanks van het waterleidingbedrijf en van zorginstellingen en bejaardentehuizen. De universiteit en het waterleidingbedrijf hebben afgesproken op dit gebied te gaan samenwerken. Het mes snijdt aan twee kanten omdat het SWM er dure consultancykosten mee bespaart en de studenten niet hun eigen onderzoek hoeven te financieren.

Stutgard publiceerde in 1997 al over dit onderwerp en het is voor het eerst dat er nu samenwerking tussen hem en het waterleidingbedrijf is. Hij is de enige levensmiddelentechnoloog van Suriname.

Bronnen[bewerken]