Naar inhoud springen

TBS'er Wilhelm S. pleegt zelfmoord in cel

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

11 juli 2006 

TBS'er Wilhelm S. pleegt zelfmoord in cel

De tbs'er Wilhelm S. is dood aangetroffen in zijn cel in de Bijlmerbajes in Amsterdam. Dat heeft justitie dinsdag bekendgemaakt. S. heeft zelfmoord gepleegd.

Eind mei werd Wilhelm S. veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op een bejaarde Amsterdammer tijdens zijn ontsnapping uit een tbs-kliniek.

De Rijksrecherche is een onderzoek gestart naar de dood van de TBS'er. Het is niet bekend hoe hij zichzelf om het leven heeft gebracht.

Tijdens de behandeling van zijn zaak verklaarde Wilhelm S. dat hij was ontsnapt, omdat hij het niet langer volhield in de tbs-kliniek Veldzicht waaruit hij op 7 juni 2005 ontsnapte. Volgens hem gaven de medewerkers van de instelling hem geen kans om te resocialiseren. "Ik heb nog nooit zo'n stelletje idioten meegemaakt als binnen Veldzicht."

Een aantal dagen na zijn ontsnapping sloeg hij de 73-jarige Amsterammer Appie Luchies dood na overmatig alcholgebruik. Hij sloeg de bejaarde Amsterdammer met een asbak, een hamer en een glas bacardi-cola op het hoofd en sneed hem met een aardappelschilmesje. De verdachte voer daarna anderhalve dag met het lichaam van het slachtoffer rond in de omgeving van Amsterdam-Noord. Hij werd in de woning van de man aangehouden.

Wilhelm S. is tussen 1983 en 1990 meerdere keren veroordeeld voor geweldsdelicten en verbleef in die tijd in verschillende tbs-klinieken. Hij verbleef van 1999 tot en met juni 2005 in Veldzicht.

De ontsnapping van S. leidde in 2005 landelijk tot veel kritiek over het tbs-beleid van minister Donner van Justitie.

Bronnen

[bewerken]