Naar inhoud springen

Syrische luchtafweer haalt Israëlische F-16 neer

Uit Wikinieuws

10 februari 2018 
Een F-16 van het Israëlische leger is afgelopen nacht neergestort in het noorden van Israël na te zijn neergeschoten door de Syrische luchtafweer. De piloten van het toestel konden zich met hun schietstoel op tijd in veiligheid brengen, zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. Volgens Syrische media zou er meer dan één Israëlisch vliegtuig zijn geraakt, maar dit wordt door Israëlische woordvoerders ontkend.

Israël was bezig doelen in Syrië aan te vallen nadat een vermoedelijk Iraanse drone vrijdagavond het Israëlische luchtruim (de Golanhoogten) bereikte. De neergeschoten F-16 nam deel aan deze actie. Jonathan Conricus, woordvoerder namens de Israëlische defensie, stelt in een tweet Iran verantwoordelijk voor deze "ernstige schending van de Israëlische soevereiniteit". Na het neerschieten van de F-16 zette Israël een tweede vergeldingsactie in gang, waarbij 12 in Syrië gelegen doelen zouden zijn aangevallen, zowel Turkse als Syrische. Syrische staatsmedia melden dat Israël ook aanvallen heeft uitgevoerd op een legerbasis in de buurt van Damascus. Daarbij zouden Syrische militairen zijn omgekomen.

Israël, Iran en Syrië zijn alle drie in meer of mindere mate betrokken bij de Syrische burgeroorlog (die inmiddels bijna zeven jaar duurt), maar een incident als dit is daarbij nog niet vaak voorgekomen. Het Russische persbureau Interfax meldt dat de Russische president Poetin en de Israëlische premier Netanyahu inmiddels telefonisch over de kwestie hebben gesproken. Poetin zou er bij Netanyahu op hebben aangedrongen de situatie niet verder te laten escaleren.

Bronnen[bewerken]