Suriname op weg volledig malaria-vrij te worden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 oktober 2017 

Suriname op weg volledig malaria-vrij te worden

Nog geen vijftien jaar geleden had Suriname het hoogste malaria-cijfer van het Amerikaanse continent. Sindsdien is er veel gebeurd om deze ziekte terug te dringen. Werden er in 2001 nog 12.000 malariapatiënten geregistreerd, dit jaar zakte het aantal onder de honderd infecties.

Bestrijding

Het doel is om de ziekte volledig uit te bannen. Om dit doel te halen zal de dienstverlening gratis worden verstrekt. Hierbij zijn organisaties uit de Surinaamse gezondheidssector betrokken en internationale organisaties, waaronder de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie die deel uitmaakt van de WHO. Zij houden op dit moment een bijeenkomst van twee dagen in Suriname over dit thema.

Vandaag ondertekenden de organisaties een strategisch plan voor de periode 2018-2022, dat ze aan aan gezondheidsminister Patrick Pengel overhandigden. De organisaties willen het doel halverwege 2020 al bereikt hebben. In dit kader opende minister Pengel vandaag ook het nieuwe gebouw van waaruit het malariaprogramma nu wordt geleid. Dit pand werd gefinancierd door het Newmont, het bedrijf dat in Suriname goud delft, en Global Fund to fight Aids, Tuberculosis and Malaria.

Spreiding en toekomst

Volgens het Amerikaanse CDC is malaria in Suriname op dit moment nog minimaal aanwezig in het binnenland. De ziekte is nog slechts beperkt tot de resorts Tapanahoni en Boven-Saramacca en enkele geïsoleerde gevallen in Brokopondo. Volgens het CDC is er geen risico op besmetting met malaria in de hoofdstad Paramaribo.

Malaria wordt op dit moment nog vooral verspreid in de gebieden waar goud wordt gedolven. Veel arbeiders in deze sector zijn afkomstig uit Frans-Guyana, waardoor ook in het programma is opgenomen om afspraken te maken met Frankrijk. Een ander risico dat op de loer ligt, is dat er tekenen zijn dat het virus resistent begint te worden tegen het vaccin. Dit zal een succesvolle bestrijding in de toekomst verhinderen, mocht de ziekte zich opnieuw in Suriname verspreiden.

Bronnen[bewerken]